Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ευρωκλογές και Αποχή



Λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές μπορούν να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας.

Καταρχήν συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με παλαιότερα (προηγούμενες ευρωεκλογές) βλέπουμε τα εξής:
Η συμμετοχή μειώθηκε σημαντικά και γύρω στις 12 μονάδες.
Η ΝΔ μειώθηκε επίσης πολύ και γύρω στις 11 μονάδες. Ενώ το ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε 2.5 μονάδες.
Το ΚΚΕ μειώθηκε γύρω στην 1 μονάδα, ενώ ο Συνασπισμός περίπου σταθερός (μικρή αύξηση). Σημειωτέον βέβαια ότι μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.
Έκπληξη τέλος προκαλεί η αύξηση των οικολόγων πράσινων που εκλέγουν έναν ευρωβουλευτή και του ΛΑΟΣ που εκλέγει 2 ευρωβουλευτές.

Αδιαμφισβήτητα το αποτέλεσμα δηλώνει μια βαθιά απογοήτευση της κοινωνίας από τις πολιτικές της Κυβέρνησης αλλά και μια αποστροφή από την πολιτική γενικότερα. Η μεγάλη αποχή μπορεί να ερμηνευτεί σε δύο σκέλη: Πρώτον λόγω της αδιαφορίας για τις ευρωεκλογές και την ευρωβουλή, η οποία φαίνεται να είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με άλλα όργανα της ένωσης όπως συμβούλια υπουργών. Σε αυτό μπορεί να συνυπολογιστεί και μια άγνοια για το ευρωπαϊκό διακύβευμα των εκλογών, άγνοια δηλαδή για τις λειτουργίες της Ένωσης. Δεύτερον μεγάλη αποχή λόγω της αποστροφής από την πολιτική και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Θα έλεγα πως αυτή η αύξηση είναι κυρίως λόγω των πολιτικών των τελευταίων χρόνων και λόγω της ρητορικής: όλοι ίδιοι είναι. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιλογές.

Προσωπικά θα συμφωνήσω με την άποψη ότι οι απέχοντες δεν είναι ήρωες. Επιλογές σαφώς και υπάρχουν. Μπορεί κάποιος να μην είναι πολύ κοντά σε κάποιο κόμμα, αλλά είναι πολύ προτιμότερο να εκφράσει μια προτίμηση του, από το επαναπαυθεί στο τίποτα δεν αλλάζει. Γιατί αν δεν κάνουμε ούτε το ελάχιστο, τότε σίγουρα τίποτα δεν θα αλλάξει.

"Τα κόμματα πρέπει να πείσουν τους απέχοντες" υποστήριζαν πολλοί δημοσιογράφοι και το μεγάλο βήμα έκανε η ίδια η ΝΔ. Έδωσε ένα καλό λόγο σε πολλούς από όσοι απήχαν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, όχι ομως και την ίδια.Δήλωσε δια μέσου υπουργών της, αμέσως μετά τα exit polls, πως οι απέχοντες είναι απογοητευμένοι με την ΝΔ αλλά δεν "πήγαν αλλού" και είναι εν δυνάμει υποστηρικτές της. Επιβεβαίωσε έτσι η ίδια το δίλημμα που τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ: Μη συμμετοχή ισοδυναμεί με ανοχή της ΝΔ. Και δυστυχώς η ίδια έτσι το εκλαμβάνει πλέον. Πως ακόμα έχει κάποια ανοχή και περιθώρια.

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη λόγω της διαφοράς . Μπορεί η αύξηση να είναι μικρή , αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι είχε να κερδίσει σε ευρωεκλογές 15 χρόνια είναι μια μεγάλη ανατροπή. Μεγάλη ανατροπή και αν το συγκρίνουμε με την πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές, όπου ακριβώς έναν χρόνο πριν η ΝΔ προηγούνταν με μεγάλη διαφορά. Αυτή η νίκη προοιωνίζεται και μια νίκη στις εθνικές εκλογές οι οποίες δεδομένων των συγκυριών δεν φαίνεται να αργούν.

Είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ο Καραμανλής να προσφύγει σε κάλπες για να μη χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και με την πιστη ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο πιο αμφίρροπες θα είναι .

Δεν υπάρχουν σχόλια: