Τετάρτη 7 Μαρτίου 2007

Πολιτική νοοτροπία

Κακή εντύπωση μου κάνει το γεγονός ότι όλα τα κόμματα έτρεξαν να κατηγορήσουν και να τονίσουν πόσο αρνητικό είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Η ΝΔ τόνισε ότι δε μπορούν να βρεθούντα χρήματα για την υλοποίησή του, το ΚΚΕ ότι προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ο Συνασπισμός ότι είναι συρραφή γενικής χρήσεως χωρίς δεσμεύσεις!(βλέπε στο τέλος του link)
Και ενώ το οικονομικό σκέλος του προγράμματος φαίνεται ιδιαίτερα καλό για τα χαμηλότερα στρώματα κανένα κόμμα και ιδιαίτερα τα αριστερά δεν είπε κάτι του στυλ: είναι καλό βήμα ή ζητούμε εγγυήσεις ή κάτι τέτοιο. Κανένα κόμμα δε διασαφήνισε αν συμφωνεί ή όχι με κάποιες πτυχές του. Αντίθετα το απέρριψαν ολόκληρο άλλοι εστιάζοντας σε σημεία του και άλλοι χωρίς να αναφέρουν κανένα λογικό επιχείρημα.
Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση, είναι δυστυχώς μια κοινή τακτική πολιτικών και πολιτών που αντικατοπτρίζει την πολιτική μας νοοτροπία. Έτσι είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε να απαξιώνονται εξ ολοκλήρου κυβερνήσεις, κόμματα και πολιτικοί (είναι ανίκανοι, δε κάνουν τπτ, αρχιερέας της διαφθοράς και άλλες πολλές φράσεις μπορεί να θυμηθεί ο καθένας). Προτιμούμε να κρίνουμε το πρόσωπο παρά την πολιτική του και τις πράξεις του με επιχειρήματα. Προτιμούμε να εστιάζουμε είτε μόνο στα αρνητικά, είτε μόνο στα θετικά παρουσιάζοντας μια λάθος εικόνα. Για έναν πολιτικό είναι αρκετά δύσκολο να επικροτήσει μια θετική κίνηση του αντιπάλου. Τα κόμματα προτιμούν να απαξιώσουν το αντίπαλο για να κερδίσουν τα ίδια παρά να κάνουν μια ιδεολογική και προγραμματική αντιπαράθεση.
Όλα αυτά απομακρύνουν όμως το πολύ λαό από την πολιτική! Δεν ασχολείται ουσιαστικά. Δε μαθαίνει να ψάχνει για αποδείξεις και επιχειρήματα και αρκείται στο μεγαλόστομο και ακυρωτικό πολλές φορές λόγο των πολιτικών. Ο απλός πολίτης απομακρύνεται από την πολιτική και αφήνει τον πιο προσφιλές και έμπιστο σε αυτόν πολιτικό να ασχολείται με τα προβλήματα του.